Klassificering af cognac
De forskellige aldre af cognac er defineret ved lov. Køber du en ældre cognac, har den allerede absorberet flere træaromaer og er den sjældnere. Disse faktorer bestemmer prisen – jo ældre og sjældnere, jo dyrere er cognacen. Ved køb af cognac er aldersangivelsen på flasken bestemt af lagringstiden for den “yngste” tilsatte cognac på blandingstidspunktet. Cognackategorierne i stigende rækkefølge er:
- VS Cognac (Meget speciel) eller tre stjerner (***) eller Sélection: Her vil du købe en Cognac, der er en blanding af Cognac lagret i mindst 2 år.
- Cuvee Superieure eller Grande Sélection eller fem stjerner (*****): Når du køber denne cognac, har den været lagret i mindst fem år.
- VSOP (Meget overlegen gammel Bleg) eller VO (Meget gammel) eller Vieux Cognac (gammel): Dette er en Cognacblanding med minimum 4 års modnet Cognac. Blandingen indeholder ofte også 7 til 12 år gamle cognacs.
- XO Cognac (Ekstra gammel) eller Napoléon, Hors d’age, Tres Vieux, Vieille Reserve: Her vil du købe den højeste klasse af Cognac, som omfatter brandy, lagret mindst seks år på træfade. Der er også ofte 20-40 år gamle cognac i denne kategori.
Cognac er i øvrigt også en fantastisk gave. Tag et kig på vores cognac gavesæt . En ægte elsker du vil gøre en stor fornøjelse.
Køb Cognac: En lidt mere detaljeret historie
Per definition kaldes ædelbrandy for rene destillater fra vin eller af sådanne råvarer, som på grund af deres bestanddele i sig selv er egnede til udvinding af alkohol. De giver deres respektive destillat en karakteristisk smag og en særlig duft, som du blandt andet vil bemærke, når du køber cognac. De ædle brandy omfatter rom, arrak og de forskellige frugtbrandy. Hvis du køber ægte fransk cognac, betragtes det almindeligvis som et særligt højdepunkt blandt de ædle brandy. En hel del historier fra Cognacs annaler refererer til begivenheder i det 16. århundrede. Begyndelsen går dog meget længere tilbage.
Begyndelsen af destillationskunsten
Disse begyndelser ligger nemlig i grå forhistorisk tid. Længe før vi var i stand til at købe cognac, selv før begyndelsen af vores æra, destillerede kineserne en spiritus fra risvin. I det østlige Indien siges en original form af den arrak, vi kender i dag, at være fremstillet af ris og rørsukker allerede i 800 f.Kr., og man kendte også destillationsdestillationsapparater i det gamle Egypten – i hvert fald ifølge overlevende reliefafbildninger.
De stier, som nutidens jordomspændende destilleringskunst begyndte sin rejse rundt om i verden, og hvorigennem vi i dag kan købe vores populære cognac, ligger i historiens tåger. Derfor er der også ideer, ifølge hvilke det kunne have udviklet sig i de mest forskellige steder på vores planet bare uden nogen modeller. Især når vi hører, at opdagerne af hidtil fuldstændig ukendte stillehavsøer fandt ud af, at folk på stedet allerede var ganske fortrolige med fremstillingsprocesserne for destillerede drikkevarer.
På vores breddegrader kan udviklingsvejen så ses tydeligere: De ældste optegnelser om vindestillering går tilbage til den tidlige middelalder. De kan findes i ildbogen “Liber ad ignium comburendos hostes” af det 8. århundredes alkymist Marcus Graecus. Men allerede Aristoteles havde beskrevet en destillation af havvand og Cicero nævner en aromatisk rosenlikør – dette er dog ikke tilstrækkeligt bevis på, at destillation af alkoholiske essenser allerede var almindelig på det tidspunkt. Men hvornår kom det så til, at vi kan købe vores cognac i dag?
Først efter år 1000 begyndte de tilsvarende vidnesbyrd at samle sig: I midten af det 11. århundrede kunne den berømte lægeskole Schola Medica Salernitana i Salerno i Syditalien f.eks. prale af opdagelsen af en “aqua vita”, en “livets vand.” Et udtryk vi stadig hører i dag, når vi køber cognac. Filosoffen og franciskanerpræsten Ramon Llull, der havde tilbragt mange år af sit liv i det mallorcanske kloster Santuari de Cura på bjerget Randa, beskrev destillationsprocessen i sine skrifter. Allerede før det kaldte de irske og skotske keltere deres kornbrændevin for “uisgebeatha” – og det var nok whiskyens forfader. Der findes også opskrifter på fremstilling af likører i franske kogebøger helt tilbage til 1290, men det var først i det 14. århundrede, at spiritus begyndte at få betydning som stimulerende middel med introduktionen af forskellige spiritus fra Italien.
Snaps blev nu destilleret overalt, “livets vand” havde fuldført sin sejrsgang – og blev også hurtigt et “dødens vand”. For ingen steder var folk først opmærksomme på skadelige komponenter i destillaterne, når de købte cognac. Alkoholmisbrug på det tidspunkt kan således ofte have ført direkte til sygehuset. Selv Theophrasus Bombastus Paracelsus, den på den ene side så roste og på den anden side meget udskældt læge og sværmånd, bevægede sig i 1500-tallets undervisning og helbredelse gennem landskabet. Han havde indført ordet alkohol for ordet vinsprit og udtalte derudover (citat): “Alle ting er gift, og intet er uden gift, og kun dosen gør, at en ting ikke er en gift”.
Også i det 16. århundrede var tønderne fra vinbønderne i Charente, som fragtede deres vine til Holland med skibe, ikke længere tilstrækkelige. Årsagen var de konstante krige, som Frankrig førte på det tidspunkt, og som fratog vinbønderne disse vigtige ressourcer, så særligt nødvendige for at opbevare deres overskudsvin, som blev produceret peu à peu. Derfor besluttede de så at sige at koncentrere vinen, hvilket i øvrigt også var med til at spare på den nødvendige fragtkapacitet. Andre franske distrikter fulgte snart efter.
I slutningen af 1800-tallet ødelagde en ødelæggende phylloxera-pest mange værdifulde afgrøder, og de eftertragtede gode dråber fra Frankrig flød stadig svagere – at købe cognac blev en svær sag. Dette førte til udviklingen af cognacdestillerier også i andre europæiske lande. I lyset af denne voksende konkurrence besluttede franskmændene i begyndelsen af maj 1909 at vedtage en lov, hvorefter kun de brændevine, der kunne destilleres rundt om i byen Cognac og efter præcist definerede metoder, kunne kaldes Cognac. Endelig tvang Versailles-traktaten Tyskland til at give afkald på navnet “Cognac” for sine brandy. Dette sikrer, at når du køber Cognac, køber du virkelig original Cognac.
Frankrigs berømte cognac-regioner – Køb original fransk cognac
Den første Cognac-lov blev indført af Frankrig i 1909 for at gøre købet af Cognac mere gennemsigtigt. Den forblev gyldig i 21 år, indtil den blev ændret i 1930. Ifølge loven fra 1930 er Cognac-regionerne således præcist defineret: Disse omfatter Grande Champagne, Petite Champagne, Fins Bois, Borderies, Bons Bois samt Bois communs dits à Terroir. Alle er arrangeret i en ring rundt om byen Cognac i centrum. Jo tættere områderne er på dette hjerte, jo bedre Cognac køber du.
Det nævnte område er Appellation d’Origine Contrôlée (AOC) “Cognac”. Det er omkring 1.100.000 ha stort. Der dyrkes vin til fremstilling af Cognac på omkring 80.000 ha. De anvendte druesorter er Ugni Blanc (St. Emillion), Folle Blanc og Colombard samt Folignan. Druerne fra Petite Champagne og Grande Champagne er uovertruffen. Det vil du bemærke i slutproduktet, når du køber Cognac. Den særlige kvalitet af Cognacen fra Cognac Shoppen skyldes derfor ikke kun destillationsprocessen og plejen af samlingen: Forskellige Cognac-årgange blandes til en høj perfektion, men der lægges også særlig vægt på samspillet mellem jord, klima og vand i sit hjem. At købe den rigtige Cognac er derfor meget mere kompleks, end du måske havde troet i første omgang.
Køb Cognac: Fra hjertet af vin
Køb Cognac: Fra hjertet af vinsaI hjemlandet Cognac presses druerne i det sene efterår lige efter druehøsten, så du kan købe den bedste Cognac. Den producerede most er gæret og når efter 14 dages forløb et alkohol indhold på mellem 7 og 12 procent, hvor 8,5 til 9,5 procent anses for at være ideelt. Tilsætning af sukker er forbudt under presningsprocessen.
Til presning anvendes kun traditionelle træpresser eller pneumatiske presser. Turbiditet eller oxidation bør stort set undgås. Brugen af endeløse presser, de såkaldte “Arkimedeskruer”, er også forbudt, fordi den drastiske knusning af frø og druestængler frigiver alle slags bitterstoffer. Der er jo ingen, der ønsker at købe en bitter cognac.
Cognac destilleres i destillerier ved hjælp af den såkaldte “Charentais-destillationsmetode”. I denne proces opvarmes destillatet i et destillations apparat, de genererede alkoholdampe passerer gennem det såkaldte spiritusrør ind i køleren og i mellemtiden flydende igen gennem den florentinske flaske tilbage i destillationsapparatet. Destillationsprocessen i destillationsanlæggene, som har været brugt siden umindelige tider, udføres to gange til et alkohol indhold på i første omgang 72,4 procent. Dette er dog endnu ikke måden at købe og nyde cognac på.
I øvrigt: Til sammenligning kan tysk brændevin have en alkoholprocent på 86 procent. Det betyder dog ikke, at tyske brændevinsproducenter også udnytter dette råderum fuldt ud, og at man faktisk kan købe sådan en cognac.
Men tilbage til Cognacen: I den videre proces fjernes gæren, der er brugt til mostgæringen, ikke. Dette er også grunden til de karakteristiske duftende cognac-aromaer, som du vil bemærke, når du køber og dufter cognac. Destillaterne opbevares herefter hos cognacfirmaerne og blendes efter at have nået en vis modenhed, dvs. “giftes” sammen efter alder, beliggenhed og smagsegenskaber, svarende til whiskyerne i Skotland og Irland. Fra dette tidspunkt kan du købe og nyde de første cognacs. Du finder dog også et spændende udvalg af whisky i vores whiskybutik.
Den virkelige hemmelighed bag fremragende cognac fra vores cognacbutik ligger dog i opbevaringen. I sidste ende bliver de cognacsmage, som Storbritanniens berømte vinanmelder Hugh Johnson kaldte “den fortættede sjæl af den fordampede vin” så skabt. Hvis du allerede hører dette udtryk, bør du straks få smag for det og købe din næste cognac.
Limousin træfade er hvor ældningsprocesserne finder sted. De har kapaciteter på 270 eller 450 liter. Træet på tønderne er særligt storporet og kommer normalt fra en art stenege, der vokser nær Limoges. Afhængig af den ønskede kvalitet får cognacen fire til halvtreds år til at modne – kvalitet som du vil bemærke, når du køber cognac. I løbet af modningsperioden absorberer det tidligere farveløse destillat farvestoffer fra tøndetræet. Derudover kombineres alkoholen med garvesyrerne i træet og med egesukkeret og danner den særlige druebuket, som kenderen sætter stor pris på, når han køber Cognac. Samtidig fordamper de flygtige aldehyder gennem træporerne på lagertønden sammen med deres barske og kradsende benzinsmag. Således bliver cognacen mildere, mere blomstret og mere udtryksfuld fra år til år. Den oprindelige mængde falder dog med cirka én procent i løbet af et år. Denne proces går i stå, efter at cognacen er blevet fortyndet ned fra tønden med demineraliseret eller destilleret vand til drikkestyrke, altså et minimums alkoholindhold på 40 volumenprocent, og så snart den er trukket på flasker. Derfor er det også meningsløst at ville lade en cognac købt i cognacbutikken efter køb af cognac fortsætte med at modne i egen kælder, omtrent som det er ret almindeligt med god vin.
Men en alt for forlænget lagringstid i tønden kan heller ikke gøre den respektive cognac godt. Den stadig udbredte misforståelse om, at en cognac fra f.eks. Napoleon Bonapartes tid er alle fornøjelsers overlegne, bygger på en klar fejlvurdering af fakta. Hvis du køber Cognac i dag, kan du hellere lytte til rådene fra Georges Roulet, ejeren af det anerkendte Maison Roullet-Fransac, som udnævnte den ideelle lagringsperiode for en god Cognac som mellem 25 og 40 år.
Det der med alderen – Køb velmodnet cognac
Først efter lang lagringstid på fade går den ud i verden, og du kan købe cognacen. Cognacelskere vil dog i mange tilfælde ikke uden videre kunne smage alderen efter at have købt cognac, alt for stort er kældermestrenes arbejde i destillerierne. Erhvervet som “Maître de Chai” er baseret på stadig mere videreførte, nogle gange århundreder gammel erfaring og omhyggeligt bevogtede produktionsopskrifter. I sidste ende er cognacens alder angivet på etiketterne som følger:
- Tre stjerner: hvis du køber cognac 1 til 3 år gammel.
- VO (meget gammel): Når du køber 4 til 6 år gammel cognac.
- VSOP (meget overlegen gammel bleg): Når du køber, i bedste fald, 12 år gammel, men mindst 4 år gammel cognac.
- XO (ekstra gammel): Når du køber cognac omkring 15 år gammel, men mindst 4 år gammel.
- CX (Cognac ekstra): Når du køber cognac, der er omkring 25 år gammel, men mindst 5 år gammel.
- VVESOP (meget ekstra overlegen gammel bleg): Når du køber cognac, der er omkring 25 år gammel, men mindst 5 år gammel.
Derudover er der en hel række af endnu flere uforpligtende betegnelser. Hvis du vil træffe et fremragende valg, når du køber cognac i vores cognacbutik, skal du være opmærksom på indikationen “Fin Champagne”. Fordi denne betegnelse i henhold til lovene kun kan ledes af sådanne kvalitetsprodukter, som blev destilleret af druerne fra Grande Champagne eller også Petite Champagne.
Køb af cognac og fornøjelsens ceremoni
Der siges at være medmennesker, der godt kan lide at købe cognac og bruge det til at lave forskellige cocktails og long drinks på trods af, eller måske på grund af, dens unikke iboende karakter. Således omfatter de tilsvarende Beforedinners brandycocktails med Cognac, Angostura, sukkersirup og kirsebær eller en Capri-cocktail, hvortil Campari blandes i stedet for Angostura. Medier er for eksempel Sidevognen med Cointreau og citronsaft til cognacen. Eftermiddage inkluderer den søde sort og hvid med is, chokolade og cognac. Køber du en aromatisk og velduftende Cognac, er den mindre tilpasningsdygtig end for eksempel en neutral gin. Derfor plejer Cognac at passe til de sødere drinks efter middagen, fløde og likører osv. Med syrlige aperitifvine går cognac derimod ikke sammen. I Jware.dk netbutik kan du udover cognac selvfølgelig købe gin. Vores udvalg af alkoholholdige drikkevarer er stort. Du er velkommen til at gennemse den.
Efter køb af cognac:
Hvis du køber værdifuld cognac i vores cognacbutik, anses dette for at være ren som en særlig godbid. Den drikkes af swingglas eller ballonglas. Ceremonien kræver en vis let opvarmning af det fyldte cognacglas i hånden med efterfølgende gourmet-kontemplation over den gode dråbes ravfarve. Dette efterfølges af en let hvirvling af glasset, de indvendige vægge skal dryppe af cognac. Først da kan den lækre aroma folde sig ud, som kan sniffes udsøgt. Så begynder den store cognac-fornøjelse, som du allerede har længtes efter, når du køber cognac.
Køb Cognac – FAQ
Kunne du tænke dig at købe cognac, vil du helt sikkert skyde det ene eller det andet spørgsmål i hovedet. Vi besvarer nogle af de mest populære spørgsmål nedenfor:
FAQ – Ofte stillede spørgsmål
Hvad er procentdelen af cognac?
Hvad er cognac lavet af?
Hvilken er den bedste cognac?
Hvilken cognac er god og overkommelig?