Her finder du fantastiske vine & champagne til billige priser – lavet på spændende druer såsom Cabernet Sauvignon, Merlot, Mourvedre, Negroamaro, Pinot Noir, Syrah, Sangiovese, Moet og Sauvignon Blanc

Enologi, også kendt som kælderstyring, refererer til studiet af vinproduktion og beskæftiger sig med presning, lagring og hele omfanget af vinfremstilling. Gennem disse mange forskellige lagringsprocesser, hvoraf nogle kan vare i flere årtier, er vinene biokemisk konserverede. På den måde skabes de mest forskelligartede aromatiske vine, som vi kan købe mange steder.

Køb vin i Østrig og resten af ​​verden

Vin er en af ​​de vigtigste kulturelle værdier i mange lande, herunder Østrig. Ingen anden drik afspejler mangfoldigheden i Østrigs landskab så meget som vin gør: fra syrlig til frisk, fra frugtig til tung og fra cremet til mousserende, næsten alt kan bruges. Hvad enten det er rød, hvid eller rosé – i Jware.dk vin Shop kan du købe vine fra hele verden. Også mousserende vine må selvfølgelig ikke mangle hos os. I vores vinbutik finder du et kæmpe udvalg af champagne, mousserende vin og prosecco.

Betegnelser og varianter ved køb af vin

Den alkoholiske drik er udbredt både i Østrig og i hele verden. Ordet “vin” er afledt af lignende arabiske, latinske og græske udtryk. Disse udtryk har været meget brugt i Middelhavsområdet i århundreder. Der findes omkring 16.000 druesorter på verdensplan, og du kan købe fem grundlæggende vintyper: Rødvin, hvidvin, rosévin, mousserende vin og dessertvin (for eksempel portvin). De mest almindelige typer er rød-, hvid-, rosé- og mousserende vine. Mousserende vin, såsom Prosecco, er mindre mousserende end mousserende vin. Med tilsætning af vingær gærer druesukkeret til alkohol.

Vindyrkning i Tyskland

Omkring 100 druesorter af de omkring 16.000 eksisterende dyrkes i Tyskland. Riesling, Müller-Thurgau og Blaue Spätburgunder er nogle kendte eksempler på vine, som du kan købe her. Den største vinregion i Tyskland ligger i Rheinhessen. Hvide druer dyrkes på 64,2 procent af vinmarkerne og røde druer på de øvrige 35,8 procent. Omkring 44 procent af den vin, tyskerne indtager, kommer fra Tyskland. I dag er der omkring 13 vinregioner i Tyskland.

Køb vin: Vinens farvespektrum

Vinens farve kommer af flere faktorer. Vinen får sin særlige farve fra druesorten, produktionsprocessen og alderen. I de fleste tilfælde er det faktisk ikke saften, der bestemmer farven, men drueskallerne. Disse gæres sammen med saften. Dette kaldes mash. Vinens farveintensitet kan ændres individuelt ved at slå ned og vende mosen. På den måde kan du senere købe de forskellige farvede vine. For eksempel spænder farvespektret af rødvin fra lys pink til blå sort. Nuancerne i rosévin kan variere fra laks til kirsebær, og hvidvinens nuancer spænder fra farveløs til gulbrun. Særligt varme regioner som Australien, Italien og Spanien har tendens til at producere mørkere rødvine end koldere regioner som Tyskland eller New Zealand. En yngre, tør hvidvin har en tendens til at have en lysere til farveløs nuance, mens sene udvalg, dessertvine og ældre vine på den anden side har farveegenskaber, der spænder fra gult guld til rav. Har du nogensinde bemærket glansen, når du køber vin? Herfra kan surhedsgraden groft bestemmes. Jo mere det funkler, jo mere syre indeholder det. Men jo kedeligere det ser ud, jo ældre og mere modent er det. Men hvis vinen er uklar, kan den være ringere og muligvis ubehagelig.

Kvalitets systemet i Tyskland og Europa: Øjne på, når du køber vin.

Siden 01.08.2009 er der en EU-vinmarkedsforordning for regulering af vinenes kvalitet. Med denne forordning blev der indført et system, som er relateret til oprindelsen i stedet for sukkerindholdet, som er bestemt før kvalitetshierarkiet. Dette sikrer, at du kun kan købe de bedste vine i de relevante lande. EU har to hoved betegnelser: Det vil på den ene side være vine uden og på den anden side vine med oprindelsesangivelse. For vine med oprindelsesangivelse er der to andre kvalitetsniveauer: For det første en vin, der har en beskyttet geografisk betegnelse. Dette er forbundet med en bestemt landregion, såsom Rhinen. For det andet er der vinen, der er af højere kvalitet og er underlagt strenge regler under produktionen, altså har en beskyttet oprindelsesbetegnelse. Dette angiver en region, et sted eller et sted, som er indikatorer for kvalitet og smag. I Tyskland er der for eksempel to andre kvalitetsniveauer. Disse er strengt reguleret og testet. Det drejer sig blandt andet om kvalitetsvin, som produceres i visse vindyrkningsområder og anvender regionalt godkendte druesorter, og Prädikat-vin, hvor druerne skal have en vis minimumsvægt af most. Vægten stiger på grund af sukkerindholdet, som stiger med fremskridt modning og høst. De første tre kvalitetsniveauer tillader berigelse med sukker, hvilket igen øger alkoholindholdet. I teknisk jargon kaldes dette chaptalisering. Dette er ikke tilladt i tilfælde af Prädikat-vin.

Før du køber vin: Vinens historie

Inden du køber hvilken som helst vin i butikken, bør du også lære lidt om historien. Vin blev jo dyrket i dele af Asien allerede i det 6. århundrede f.Kr. Georgien og også nutidens Armenien nævnes ofte som oprindelseslande. Dengang havde vin allerede en høj værdi i såvel landbruget som i samfundet og kulturen. Også i antikke mytologier repræsenterede forskellige guddomme som Osiris, Dionysos, Bacchus og Gilgamesh den ædle dråbe. Vin blev brugt til religiøs tilbedelse og til at komme (tilsyneladende) tættere på guddomme i ekstase. I Romerriget blev alt fra begyndelsen af ​​høsten til afskæringen af ​​vinstokkene gjort til et religiøst anliggende. Ifølge Bibelen var Noa den første vingårdmand i historien. I de kristne og jødiske religioner betragtes vin som et symbol på fest og forløsning. Selv i kunst og kultur har vin altid været til stede, især når det kom til fest. Selv i dag kan du sjældent undgå at købe vin, når du planlægger en fest.

Komponenter af vin

De grundlæggende komponenter i vin omfatter vand, syre og sukker. Sukkeret omdannes til alkohol under gæringen og efterlader et restsukkerindhold. Det indeholder også phenoler (farvestoffer), som påvirker farve, lugt, tekstur og smag, og tanniner (tanniner), som er ansvarlige for den bitre smag. Tanniner og syrer har også en konserverende effekt, hvilket er det, der gør, at den vin vi køber holder så længe.

Vindyrkningen

Terroiret

Terroir er det udtryk, der bruges til at beskrive de faktorer, som naturen giver for at påvirke en bestemt placering og deres virkning på de dyrkede planter, i dette tilfælde vinstokkene. Disse omfatter klimatiske forhold, solenergi, terrænets form, jordens sammensætning og dens fugt. Et komplekst samspil mellem disse faktorer har en væsentlig effekt på udviklingen af ​​vinstokkene og deres druer, og i sidste ende på den vin du vælger at købe.

Jordbunden, terrænet og klimaet

Jordbundens sammensætning har en væsentlig indflydelse på vinens egenskaber og kvalitet. Jord med en høj procentdel af kalksten producerer vine med særlig delikatesse og gode betingelser for lagring. Mens en høj procentdel af ler i jorden giver tunge vine, fremskynder en høj procentdel af grus druernes modning, så de færdige vine hurtigere kan være klar til køb. Afbalancerede fugtniveauer kan vise sig at være ekstremt vigtige i perioder med lav og høj nedbør. Mikroklimaet i regionen spiller også en afgørende rolle. I køligere vindyrkningsområder relaterer dette sig til soleksponering og afstand fra vandreservoirer. For at du ender med at købe den ideelle vin, kræves et optimalt miljø for druesorterne.

Druesorterne

Dyrkning af druesorter ved hjælp af krydsning og udvælgelse er også blevet udarbejdet i løbet af den lange udvikling af vindyrkning. I denne proces blev krydsning skabt af naturen og også af mennesket, hvorfor vi i dag kan købe et stort udvalg af forskellige vine. Afhængigt af beliggenhed og klima kan visse druesorter udvikle sig bedre eller dårligere. For at udvælge de bedst egnede druesorter er det nødvendigt med en særlig intuition og viden hos vinbønderne. I EU er der visse lovligt godkendte druesorter, som skal overholdes nøje.

Vinsorter og deres produktion

På Jware.dk finder du alt fra hvidvin, rødvin, rosévin, mousserende vin til mousserende vin og champagne, som får vinsommelierens hjerte til at banke hurtigere. I de respektive vinkategorier er de forskellige vintyper forklaret nærmere.

Hvidvinsproduktion

Druerne bliver mekanisk eller manuelt befriet fra deres stængler og derefter knust, hvilket resulterer i en tyk blanding af frugtkød, skind, juice og frø, kaldet mos. Den får lov at hvile et par timer, hvorefter den presses, og derved produceres mosten. Dette svovles derefter for at modvirke fordærv og hældes derefter i gæringstanke. Der, efter tilsætning af visse gærkulturer, finder gæring sted, hvorved sukker omdannes til alkohol. Når gæringsprocessen er afsluttet, adskilles vinen fra gæren. Nogle lagres derefter i månedsvis på ståltanke eller på træfade, før vi kan købe vinene i butikkerne.

Produktion af rødvin

Forskellen ligger hovedsageligt i rækkefølgen af ​​operationerne. I rødvin er det ikke mosten, der gæres, men mosen. Drueskallet giver vinen dens røde farve. Efter endt gæring presses rødvinen og lagres derefter. Derefter opbevares, aftappes og transporteres til vinbutikker & co, hvor entusiaster foretrækker at købe deres vin.

Hvorfor er rosévin pink?

Rosévine fremstilles ved at udsætte rødvinsdruer for processen med fremstilling af hvidvin. Derudover lader mosen stå et stykke tid, hvilket gør, at roséen kan tage pigmenter fra drueskallerne og give den dens karakteristiske farve. Rosévinen er især populær blandt kvinder på grund af dens smukke farve, men også på grund af dens bløde smag.

Det rigtige valg, når du køber vin

På en vinetiket ved køb af vin finder du som udgangspunkt følgende information: Vinens navn, de anvendte druesorter, årgangen, oprindelsen (land, vinproducent, vingård og aftapningsvirksomhed), karakteren, alkoholindholdet , flaskemængden, det officielle undersøgelsesnummer (AP-NR) og eventuelle tilsætningsstoffer, altså allergi oplysninger. Det officielle eksamensnummer er beregnet til at tjene som vejledende. Etiketter af kvalitetsvine garanterer, at vinen er sansemæssig perfekt. De sidste to cifre angiver året for aftapningen. På vores hjemmeside kan du filtrere efter nogle oplysninger såsom mærkenavn, oprindelsesland, kategori, druesort, oprindelsesregion, restsukker, årgang, tilbehør, indhold, vurdering, smag og egenskaber for at få et overblik ved køb af vin.

Det er nemt at købe vin: De ekstra betegnelser på et øjeblik

Cuvée: Køber du en vin hos os, der har denne tilføjelse, kan den have flere betydninger. De er forskellige fra land til land og produkt. Ved fremstilling af mousserende vin Champagne betyder cuvée den første og bedste presning. I Tyskland betyder udtrykket blanding af flere druesorter af en årgang. I lande i syd er det en almindelig måde at lave vin på. Det bliver dog også i stigende grad brugt i Tyskland, fordi det giver mulighed for vinmageren at blande forskellige druesorter i optimale proportioner. Riserva: Dette udtryk bruges, når du køber italienske vine. Det refererer til italienske vine, der først er lagret på træfade og derefter muligvis på flaske. I Spanien er det sædvanligt at lagre vine på træfade, hvilket fører til tre klassificeringer: en vin mærket Crianza lagret i 24 måneder på flaske eller fad, hvoraf mindst seks måneder skal have fundet sted på faden og tolv i faden. flaske. Reserva vine modner i et år på en fad og to år mere på en flaske. Og Gran Reserva-vine lagres i to år på fad og tre år på flaske. Vine mærket Vino joven, Cosechero eller Vino de año ældes ikke på fad i Spanien og må ikke opbevares i mere end et år. De er således produceret til tidligt forbrug.

Køb og test vinen

Vinetiketterne på vores vine, som du kan bladre igennem i vores vinbutik, giver en indikation af smag og aroma. Efter at have købt vin, er der den nemme mulighed blot at smage den. Men fagfolk tester for eksempel desuden vinen ved at bestemme farven, se på teksturen ved at hvirvle, indånde duften af ​​aromaerne, teste smagen og derved analysere og vurdere den samlede pakke. Øvelse gør mester.

Sød, tør eller sød?

Afhængig af den mad, vi nyder med vores vine, opfatter vi aromaerne af vinen og maden forskelligt. Således er der for eksempel forskellige søde vine at købe. De kan skelnes efter sukkerindholdet pr. liter. Tørre vine indeholder fire til ni gram restsukker per liter. Halvtørre vine indeholder 12 til 18 gram, søde vine 18 til 45 og søde vine indeholder mere end 45 gram restsukker pr. liter. Derudover beskrives vine som milde eller feinherb. Mild betyder sød med lav syre, hvorimod feinherb er en modebetegnelse for halvtør.

Drikketemperatur

Du kan finde i vores vinbutik, hvor du kan købe alle slags vin, for hver af vores vine beskrivelsen af ​​alle de nødvendige oplysninger, der er vigtige for vinen. Det gælder også den anbefalede drikketemperatur. Dette er så vigtigt, fordi kun ved en passende temperatur kan alle vinens smagsaromaer udvikle sig fuldt ud. Derfor anbefaler de fleste vinkendere følgende generelle drikketemperaturer: hvidvin: 8°C – 14°C rosévin: 10°C – 14°C rødvin: 12°C – 18°C ​​chambrerende rødvin betyder, at den langsomt opvarmes til stuetemperatur.

Dekantering og karaffering

Dekantering betyder dekantering eller hældning af. Når man køber vine, der generelt har været lagret længe, ​​dannes der med tiden et bundfald i bunden, som smager bittert og kan forplumre nydelsen af ​​vinen. Det anbefales herefter at dekantere, med det formål at adskille vinen fra bundfaldet (også kaldet pant). I stedet for at dekantere er det også muligt at karafle. Formålet med dette er at lufte vinen for at forbedre aromaen.

Den rigtige container

Den rigtige beholder, stemning, kork og vinglas er lige så meget en del af en god vin og den rigtige temperatur. Vinkendere bruger løgformede, store vinbægre til rødvine i modsætning til slanke vinglas til hvidvine, champagneflutes til mousserende vine og små vinglas til dessertvine. Ud over visuelle årsager skal vinglasset understøtte udviklingen af ​​aromaerne, og glassets mund bør have indflydelse på hovedets stilling, når man drikker. Således er opfattelsen styret af tungen. På vores hjemmeside Jware.dk kan du købe vores vin. Derudover er det passende vintilbehør såsom mousserende vin og vinglas, proptrækkere, vintermometre og mere stadig lige tilgængeligt der.

Hvilken vin passer til hvilken mad?

Nu om dage er (næsten) alt “tilladt”. Det er vigtigt at skabe en harmonisk sammenhæng mellem mad og vin. Hvis det er muligt, skal du ifølge eksperter undgå asparges eller kyllingefrikassé med rødvin og vildt med hvidvin. I stedet skal du, når du køber vin til krydret mad, gå efter en aromatisk, frugtig vin såsom Riesling. En kraftig rødvin passer godt til krydret stegt kød. Dessert serveres med ædle søde vine eller specielle søde vine og dessertvine. Sur mad og sur vin formerer sig.