Før du køber vin: Vinens historie
Inden du køber hvilken som helst vin i butikken, bør du også lære lidt om historien. Vin blev jo dyrket i dele af Asien allerede i det 6. århundrede f.Kr. Georgien og også nutidens Armenien nævnes ofte som oprindelseslande. Dengang havde vin allerede en høj værdi i såvel landbruget som i samfundet og kulturen. Også i antikke mytologier repræsenterede forskellige guddomme som Osiris, Dionysos, Bacchus og Gilgamesh den ædle dråbe. Vin blev brugt til religiøs tilbedelse og til at komme (tilsyneladende) tættere på guddomme i ekstase. I Romerriget blev alt fra begyndelsen af høsten til afskæringen af vinstokkene gjort til et religiøst anliggende. Ifølge Bibelen var Noa den første vingårdmand i historien. I de kristne og jødiske religioner betragtes vin som et symbol på fest og forløsning. Selv i kunst og kultur har vin altid været til stede, især når det kom til fest. Selv i dag kan du sjældent undgå at købe vin, når du planlægger en fest.
Komponenter af vin
De grundlæggende komponenter i vin omfatter vand, syre og sukker. Sukkeret omdannes til alkohol under gæringen og efterlader et restsukkerindhold. Det indeholder også phenoler (farvestoffer), som påvirker farve, lugt, tekstur og smag, og tanniner (tanniner), som er ansvarlige for den bitre smag. Tanniner og syrer har også en konserverende effekt, hvilket er det, der gør, at den vin vi køber holder så længe.
Vindyrkningen
Terroiret
Terroir er det udtryk, der bruges til at beskrive de faktorer, som naturen giver for at påvirke en bestemt placering og deres virkning på de dyrkede planter, i dette tilfælde vinstokkene. Disse omfatter klimatiske forhold, solenergi, terrænets form, jordens sammensætning og dens fugt. Et komplekst samspil mellem disse faktorer har en væsentlig effekt på udviklingen af vinstokkene og deres druer, og i sidste ende på den vin du vælger at købe.
Jordbunden, terrænet og klimaet
Jordbundens sammensætning har en væsentlig indflydelse på vinens egenskaber og kvalitet. Jord med en høj procentdel af kalksten producerer vine med særlig delikatesse og gode betingelser for lagring. Mens en høj procentdel af ler i jorden giver tunge vine, fremskynder en høj procentdel af grus druernes modning, så de færdige vine hurtigere kan være klar til køb. Afbalancerede fugtniveauer kan vise sig at være ekstremt vigtige i perioder med lav og høj nedbør. Mikroklimaet i regionen spiller også en afgørende rolle. I køligere vindyrkningsområder relaterer dette sig til soleksponering og afstand fra vandreservoirer. For at du ender med at købe den ideelle vin, kræves et optimalt miljø for druesorterne.
Druesorterne
Dyrkning af druesorter ved hjælp af krydsning og udvælgelse er også blevet udarbejdet i løbet af den lange udvikling af vindyrkning. I denne proces blev krydsning skabt af naturen og også af mennesket, hvorfor vi i dag kan købe et stort udvalg af forskellige vine. Afhængigt af beliggenhed og klima kan visse druesorter udvikle sig bedre eller dårligere. For at udvælge de bedst egnede druesorter er det nødvendigt med en særlig intuition og viden hos vinbønderne. I EU er der visse lovligt godkendte druesorter, som skal overholdes nøje.
Vinsorter og deres produktion
På Jware.dk finder du alt fra hvidvin, rødvin, rosévin, mousserende vin til mousserende vin og champagne, som får vinsommelierens hjerte til at banke hurtigere. I de respektive vinkategorier er de forskellige vintyper forklaret nærmere.
Hvidvinsproduktion
Druerne bliver mekanisk eller manuelt befriet fra deres stængler og derefter knust, hvilket resulterer i en tyk blanding af frugtkød, skind, juice og frø, kaldet mos. Den får lov at hvile et par timer, hvorefter den presses, og derved produceres mosten. Dette svovles derefter for at modvirke fordærv og hældes derefter i gæringstanke. Der, efter tilsætning af visse gærkulturer, finder gæring sted, hvorved sukker omdannes til alkohol. Når gæringsprocessen er afsluttet, adskilles vinen fra gæren. Nogle lagres derefter i månedsvis på ståltanke eller på træfade, før vi kan købe vinene i butikkerne.
Produktion af rødvin
Forskellen ligger hovedsageligt i rækkefølgen af operationerne. I rødvin er det ikke mosten, der gæres, men mosen. Drueskallet giver vinen dens røde farve. Efter endt gæring presses rødvinen og lagres derefter. Derefter opbevares, aftappes og transporteres til vinbutikker & co, hvor entusiaster foretrækker at købe deres vin.
Hvorfor er rosévin pink?
Rosévine fremstilles ved at udsætte rødvinsdruer for processen med fremstilling af hvidvin. Derudover lader mosen stå et stykke tid, hvilket gør, at roséen kan tage pigmenter fra drueskallerne og give den dens karakteristiske farve. Rosévinen er især populær blandt kvinder på grund af dens smukke farve, men også på grund af dens bløde smag.