På grund af sit høje alkohol indhold og sammenlignelige lave priser sammenlignet med vin og øl, blev det den foretrukne drik, især blandt de fattigere klasser. Dette resulterede i den såkaldte gin-dille: folk ville købe gin, så der blev grundlagt adskillige destillerier over hele London og omegn for at sikre et højt forbrug. Kvaliteten af
Alt om produktion af gin
Grundingredienser: Før man overhovedet kan købe gin, skal den selvfølgelig laves. I begyndelsen af
Vil du købe ægte gin? Vigtige er de botaniske ingredienser i ginen
Hvad ville en gin være uden enebær og botanicals? Enebær og de tilsatte botaniske ingredienser er ingredienserne, der laver gin gin. Hovedsageligt anvendes forskellige bær, frugter, urter, krydderier, bark, frø, skræl af frugter og også rødder. Du vil ikke kunne købe en gin uden botaniske ingredienser. Både de nøjagtige mængder og opskrifterne er normalt underlagt streng hemmeligholdelse og er ofte producenternes forretningshemmeligheder. Da kreativiteten kan få frit spil, når man tilsætter botaniske stoffer, bruges ofte eksotiske krydderier som spidskommen, anis, fennikelfrø, ingefær, kardemomme eller muskatnød. Hvis du er interesseret, så vær opmærksom, når du køber gin men gange. Kun enebær må indgå i enhver gin. På trods af den brede vifte af smagsmuligheder og de mange botaniske stoffer, der kommer på tale, kan smagen af
- Gin med enebæraccent: Disse varianter fokuserer på enebær og tilføjer få andre krydderier for blot at afrunde smagen, såsom citrusnoter og koriander.
- Gins med citrusnoter: Som navnet antyder, spiller forskellige citrusnoter som citron, lime eller bergamot hovedrollen her og understøttes af enebærsmagen. For det meste bruges skallerne af friske citrusfrugter til produktionen.
- Spicy Gins: Afhængig af den foretrukne smag og region, bruges enten middelhavsurter som rosmarin og timian eller friske haveurter i ginen.
- Floral Gins: I disse sorter bruges blomsterne fra forskellige planter i produktionsprocessen. Hyldebær og lavendel bruges ofte.
- Crisp Gins: I disse ginvarianter kan brugen af
peber, kardemomme, koriander og paradiskorn gøre den en smule mere krydret og især mere grynet.
For at folk kan købe ginerne, lægger mange gins stor vægt på at kombinere mange forskellige botaniske produkter, der alligevel matcher hinanden. Dette giver hver destilleri mulighed for at give deres gins en karakteristisk smag og skille sig ud fra konkurrenterne. Der er ingen specifikation for, hvor mange botaniske stoffer der skal eller må indgå i en gin. Det er derfor destillatørens frie beslutning og dermed normalt en nøje bevogtet hemmelighed. Kig gerne vores gin-topsælgere igennem for at få et indtryk af de forskellige ginvarianter. Måske finder du også det, du leder efter, og gerne vil købe en velsmagende gin.
Før du køber en gin, bør du lære alt om de stadier af ginproduktionen.
Når du køber gin, kan du observere, at forskellige ginvarianter er tilsat smagene i forskellige produktionsstadier. Grundlæggende skelnes der mellem smagsstoffer under og efter destillation. Forskellige metoder såsom kold ekstraktion, varm ekstraktion eller multipel aromatisering kan bruges. Der er forskellige måder, hvorpå en gin kan fremstilles og også adskillige måder at tilføje den ønskede aroma til den neutrale alkohol. Ikke desto mindre er der fire faser, som produktionstrinene groft kan opdeles i, selvom disse trin og eventuelle mellemtrin kan variere afhængigt af destilleriet. Det første skridt mod at købe gin begynder med maceration. Her tilsættes krydderierne til den neutrale alkohol. Dette efterfølges af destillation. Til dette sættes den krydrede alkohol i en kedel. Derefter koger alkoholen og afgiver dampe, inden den køler ned igen. Dernæst skal ginen opbevares, dette tager mellem en og fire uger alt efter producent og sort. Efter opbevaringen fortyndes ginen med vand til drikkestyrke og leveres af producenten til de forskellige butikker, så kunden kan købe sin gin. Dette kan gøres enten gennem en lokal ginbutik eller online. Udover gin kan du i øvrigt også købe rom hos os. Vores sortiment er stort!
Variant 1 med kold ekstrakt (maceration)
Ved kold ekstraktion tilsættes forskellige malede eller pressede botaniske stoffer til den neutrale alkohol. Da ingredienserne er blevet malet eller presset, kan de udvikle deres fulde smagsvariation. Det vil du mærke, når du køber og smager sådan en gin. Efter et par uger filtreres destillatet, fortyndes let og aftappes. Med multipel maceration får ginen dybde og får flere smagsnuancer. Dette kan dog så ikke længere markedsføres som “London Dry Gin”. Når du køber denne gin, repræsenterer dette en enkelt maceration. Ved at macerere krydderierne i alkoholen fjernes farve- og aromaforbindelserne fra de botaniske stoffer og føres videre til alkoholen. I processen synker de botaniske ikke, men flyder på overfladen af
Variant 2 med varm ekstraktion (fordøjelse).
Når man køber gin, er der en anden fremstillingsmetode – det varme ekstrakt. I denne proces knuses forskellige botaniske stoffer og indsættes eller “bades” i den 70-graders alkohol. Dette gør det muligt for krydderierne og urterne forsigtigt at frigive deres ingredienser til alkoholen. I modsætning til macerationsprocessen trækker denne metode farve- og aromastofferne hurtigere ud af krydderiernes cellevægge og frigiver dem bedre til alkoholen. Denne proces er dog mere kompliceret og kræver en del omhu, fordi destilleren skal passe på ikke at opvarme alkoholen for hurtigt eller for langsomt. Ellers er der risiko for, at de botaniske stoffer frigiver bitterstoffer til alkoholen – og de færreste ønsker at købe en gin, der smager bittert.
Variant 3 med multipel aromatisering (perkolation).
Du kan også købe en gin lavet med metoden med multipel aromatisering, også kaldet dampinfusion, blandt andre. I denne proces anbringes botaniske stoffer i store sigter over destillationsapparatet. Den gasformige alkohol ledes gennem disse sigter med damp. På denne måde frigives de forskelligartede smagsaromaer og føres blidt videre til spiritus. Den store fordel ved denne metode er, at alkoholdampen kun optager smagsstoffer og ikke bitterstoffer, som er mindre populære ved køb af gin. Fordi smagene ikke er så udtalte som ved maceration, bruger denne metode normalt de botaniske stoffer, der ville blive for filtreret i macerationsprocessen. På den anden side kræver perkolation brug af mange flere urter, krydderier og frugter for at udtrække nok smag til en god gin. Denne proces medfører meget højere produktionsomkostninger, men har den salgsfordel, at gin fremstillet på denne måde kan sælges som “destilleret gin.” At købe destilleret gin koster derfor slutforbrugeren flere penge, men mange gin-kendere nyder især at drikke disse varianter.
Destillationen
Efter en yderligere destillation fremstilles den gin-typiske klare spiritus, som vi er vant til fra køb af gin. For at udvælge biprodukter, såsom fuselolier, methanol og eddikepresserester, adskilles for- og efterkørslen efter destillationsprocessen. Midtløbet, eller slutproduktet, reduceres til en drikkestyrke på de lovbestemte 37,5 volumenprocent ved tilsætning af vand. Folk, der køber gin, der har et højere alkohol indhold, forbinder det ofte med en rundere smag. Vandet og alkoholen er adskilt fra hinanden. Under opvarmningen stiger alkoholens dampe i destillationsapparatet, hvor de ledes ind i en afkølet spiral. Dampen kondenserer derefter og bliver flydende. Resultatet er en meget høj procentdel gin (ca. 96%). Før du kan købe ginen, skal den fortyndes med vand, ellers ville den ikke kunne drikkes. Opvarmning af destillationsapparatet kan udføres på forskellige måder. Der er den klassiske metode med ild, men denne bruges sjældent længere, fordi risikoen er for stor for, at ginen kan brænde på. Du vil dog bestemt ikke købe brændt gin. I stedet opvarmes det oftest med gas eller elektrisk. Dette har den fordel, at den ønskede temperatur nås hurtigt og kan kontrolleres godt.
Opbevaring:
Faktisk skal gin ikke opbevares. Teoretisk set kunne det aftappes og sælges med det samme. Ikke desto mindre tillader de fleste destillerier deres gin en hvileperiode på en til fire uger. Dette gør smagen rundere og mere intens. Det er vigtigt for opbevaringen af
Aftapning:
Det sidste trin er at flaske den færdige gin, som så skal mærkes, før du kan købe den i butikkerne. Ginen er som nævnt fortyndet med vand på forhånd. Det er dog ikke alle vand, der egner sig til dette formål, og der kan gøres meget forkert i udvælgelsen. Det er vigtigt, at vandet ikke indeholder for meget kalk eller andre mineraler, for det ville have en negativ effekt på smagen. Du vil jo gerne købe en gin, der også har en særlig smag. Allerede inden ginen fortyndes skal destillatøren bestemme med hvilket alkohol indhold han vil sælge sin gin og hertil skal han kende sammensætningen mellem vand og sit destillat meget godt. Det skyldes, at erfarne drikkere, der jævnligt køber og smager gin, kan smage præcist, om det angivne alkohol indhold er sandt. Det kan frem for alt ses på aromaerne, fordi disse adskiller sig afhængigt af alkoholindholdet. Derudover kan drikkestyrken kendes på prisen, fordi alkoholafgiften ikke er baseret på salgsprisen, men på ginens alkohol indhold. Jo mere alkohol en gin indeholder, jo højere bliver alkoholafgiften og i sidste ende prisen, som du ender med at købe ginen for. Alkoholindholdet må dog ikke være mindre end 37 % vol. Dette er reguleret af EU’s spiritusforordning. Opad er der dog ingen lovlig grænse, og der er varianter, hvor alkoholindholdet er 57 % vol. i alt. Disse varianter kaldes “Overproof Gin”. Hvem der efter denne interessante historie om fortiden og produktionen af
FAQ – Ofte stillede spørgsmål
Hvilken gin er god?
Hvilken gin smager bedst?
Hvilken gin til gin og tonic?
Hvor mange procent har gin?
Hvilken gin er god og billig?